picture

Co a k čemu je skimmer?

  • ico
  • blog
  • Příspěvek: Co a k čemu je skimmer?

2.8.2023

picture

Každý vlastník bazénu jistě touží po tom, aby jeho oáza klidu a relaxace u vody byla vždy čistá. Za tímto účelem se používá mnoho ochranných a čistících prvků. Jedním z nich je právě skimmer. Nepostradatelný pomocník je v první linii co se týče udržení  čistoty vašeho bazénu. Co to je a jak funguje vám vysvětlíme v tomto článku.

Než začne čištění

Skimmer je jedním z nejdůležitějších zařízení pro bazénovou údržbu. Jde o speciální součást filtrace, která je umístěná na okraji bazénu. Skimmer funguje jako "nadzemní" filtr, který zachycuje povrchové nečistoty, jež plavou na hladině bazénu (listí, vlasy, hmyz, chmýří apod.). Můžete ho snadno rozpoznat podle malého otvoru v bazénové stěně, případně kelímek s prstencem nebo krytem. Skimmer používá gravitaci k nasátí vody a odfiltrování hrubých nečistot do plastové nádoby, umístěné 5 až 10 cm pod horním okrajem bazénu. Tyto nečistoty zadrží ve vyjímatelném košíku. Předčištěná voda až poté putuje do filtrace.

Proč mít v bazénu skimmer?

Skimmer je v podstatě první obrannou linií vašeho bazénu proti nečistotám. Jeho hlavní funkcí je zachytávání listí, větviček, hmyzu, a dalších povrchových nečistot, které by mohly zhoršit kvalitu vody a způsobit znečištění. Když skimmer odstraní tyto nečistoty, zabraňuje se jejich hromadění na dně bazénu a také minimalizuje potřebu častého ručního čištění.

Jedním z klíčových prvků pro udržení bazénu v optimální kondici je správná úroveň bazénové chemie. Skimmer hraje v tomto procesu klíčovou roli tím, že eliminuje znečišťující látky, které by jinak mohly narušit chemickou rovnováhu bazénu.

Použití skimmeru je nejen praktické, ale také šetrné k životnímu prostředí. Díky pravidelné údržbě bazénu a čištění skimmeru lze minimalizovat potřebu použití silných chemikálií nebo chemických čistidel, což přispívá k udržitelnost a ochraně vašeho zdraví i přírody.

Pokud se o svůj bazén staráte s láskou, odmění vás zdravou a osvěžující vodou, kterou si budete moci užívat po celé léto. A v případě, že byste s čímkoliv u vašeho bazénu potřebovali pomoci, neváhejte se obrátit na tým našich odborníků! Se vším vám rádi a ochotně pomůžeme.