picture

Středotlaké UVM pro zdravý bazén

  • ico
  • blog
  • Příspěvek: Středotlaké UVM pro zdravý bazén

21.5.2024

picture

Problémy spojené s plaváním v bazénové vodě (astma, zarudnutí očí, vysoušení a stárnutí pokožky, typický bazénový zápach, koroze vybavení hal) nejsou způsobeny volným chlórem, ale Trichloraminy. Tyto Trichloraminy vznikají ve vodě například díky kontaminaci vody potem a močí plavců. Odstranění Trichloraminů nám tedy zajistí koupání ve zdravém bazénu.

Je vědecky prokázáno a rovněž zakotveno v německé normě pro veřejné bazény DIN 19643, že jedině středotlaké UVM systémy odstraní zdraví nejvíce škodící Trichloramin a mohou být instalovány na veřejných bazénech. Na veřejných bazénech proto není povoleno instalovat obvyklé nízkotlaké UV systémy, které zajistí pouze dezinfekci vody, ale neodstraní zdraví škodlivé Trichloraminy.

Středotlaké UVM lampy nejenže odstraní Trichloraminy, ale navíc udělají dokonalou a permanentní dezinfekci vody protékající touto lampou. Díky tomu lze dávkovat minimální množství chloru pro zajištění dezinfekce vody v samotném bazénu, kde se lidé koupají. Koncentrace chloru odpovídá koncentraci chloru v pitných vodách, tj. koncentracím do 0,3 mg/l.

Celonerezové středotlaké UVM systémy vyrobené z materiálu 316L jsou kompatibilní i se slanými bazény, kde koncentrace soli je do 5 kg/m3. V tomto případě, kdy je instalována středotlaká UVM lampa před solinátorem, můžete snížit produkci solinátoru na 30%. Dosažená kvalita vody splňuje představy o zdravém bezchlorovém bazénu.

Středotlaké UVM systémy v technologii úpravy bazénových vod jsou pro koncové uživatele výhodnější než nízkotlaké UV-C systémy, protože získají opravdu zdravý bazén a rovněž jsou ekonomicky výhodnější z dlouhodobého hlediska i pro bazénáře.