picture

Jaké jsou výhody slaného bazénu oproti klasickému?

  • ico
  • blog
  • Příspěvek: Jaké jsou výhody slaného bazénu oproti klasickému?

21.5.2024

picture

Slané bazény, které využívají solonizační jednotky k výrobě chloru z rozpuštěné soli, mají oproti klasickým chlorovým bazénům několik výhod.

V tomto článku se na výhody slaných bazénů podíváme.

Nižsí koncentrace chloru = jemnější voda pro pokožku a oči

Slané bazény mají nižší koncentraci chloru ve srovnání s tradičními chlorovými bazény. To znamená, že voda je méně agresivní k pokožce, očím a vlasům. Mnoho lidí si všimne, že voda v slaném bazénu je jemnější a méně dráždí.

Přirozenější pocit vody

Divné? Možná. Ale pravdivé. Voda v slaném bazénu má nižší slanost než mořská voda, obvykle kolem 3000 ppm (částic na milion), což je asi 1/10 koncentrace mořské vody. Pocit z takové slané vody je pro mnoho lidí příjemnější a méně agresivní, než pocit z vody v bazénu s tradičními chlorovými tabletami.

Menší riziko podráždění

Klasické chlorové bazény mohou způsobovat podráždění kůže a očí kvůli vysokým koncentracím chloru a přítomnosti chloraminů, které vznikají jako vedlejší produkty chlorace. Slané bazény mají nižší riziko tvorby chloraminů, což vede k menšímu riziku podráždění.

Snadnější údržba

Solní chlorinátory automaticky generují chlor, což snižuje potřebu pravidelného přidávání chlorových tablet nebo kapalného chloru. Tento systém udržuje konzistentní úroveň chloru a vyžaduje méně manuálního zásahu. Takže údržba slaných bazénů je ve finále snazší.

Méně chemikálií ve vodě

Vzhledem k tomu, že chlor je generován elektrolytickým procesem, je potřeba celkové méně chemikálií pro údržbu vody. To zahrnuje nejen samotný chlor, ale také další chemikálie potřebné k úpravě vody v tradičních bazénech.

Příjemnější vůně bazénu

Tradiční chlorové bazény mohou mít silný zápach chloru, který je výsledkem chloraminů a volného chloru. Slané bazény mají obecně méně intenzivní chlorový zápach, což zvyšuje komfort při plavání.

Delší životnost vybavení

Na to mnoho lidí nemyslí, ale je to podstatné. Voda v slaném bazénu je méně agresivní vůči vybavení bazénu, jako jsou plachty, plovoucí zařízení a obklady, což může vést k delší životnosti těchto komponent.

Ekonomická úspora

Aneb co je doma, to se počítá. Ačkoliv počáteční investice do solního chlorinátoru může být vyšší, v dlouhodobém horizontu mohou slané bazény přinést úspory na nákladech na chemikálie a údržbu. Generování chloru chlorinátorem může být ekonomičtější než neustálé nakupování chlorových tablet.

Ekologičtější řešení

Taky máte raději ekologičtější řešení? My také. Menší potřeba chemikálií a jejich transportu znamená, že slané bazény mají menší ekologickou stopu. Méně chemikálií znamená menší zátěž pro životní prostředí. A to my rádi!

Závěr

Slané bazény nabízejí řadu výhod oproti tradičním chlorovým bazénům, včetně jemnější vody, sníženého rizika podráždění, snadnější údržby a ekologičtějšího provozu. Tyto výhody činí slané bazény atraktivní volbou pro mnoho majitelů bazénů, kteří hledají pohodlnější a udržitelnější způsob, jak si užít plavání.